Пълноценно растително хранене Vita Rama (закуска, обяд и вечеря)

Нашето меню се основава на сезонни растителни и цели храни, като най-подходящи и богати на полезни вещества; на правилно комбиниране на съставките и храните, което прави храненето пълноценно с нужните въглехидрати, белтъчини, мазнини, витамини и минерали. Процесът на щадящо готвене чрез накисване, покълване и печене до определени градуси запазва максимално лечебния ефект от продуктите, а липсата на добавени мазнини прави ястията лесни за усвояване от организма. Изборът ни на свежи подправки и суперхрани разгръща вкуса и допълнително подпомага лечебните качества на храната. Така менюто на Vita Rama перфектно отговаря на нуждите на всички: деца и възрастни, хора с алергии, вегетарианци и вегани, както е подходящо и при разнородни здравословни състояния и специфични хранителни потребности като диабет, сърдечно-съдови и храносмилателни заболявания, наднормено тегло и различни непоносимости.
Закуската по време на Здравословни програми Vita Rama се състои от пресни плодово-зеленчукови сокове, витаминозни смутита и качествени сезонни плодове, а за децата има и вкусни здравословни десерти. Обядът и вечерята се състоят от богато разнообразие на салати със свежи зеленчуци, кълнове и зеленолистни, дресинги от полезни мазнини (семена, ядки, маслини, авокадо), супи, дипове, пастети, кюфтета, хлябове (глутенови и безглутенови) и питателни основни ястия от зърнени, бобови култури и зеленчуци, овкусени с ароматни подправки. Кулинарите ни развиват и обогатяват предложенията ежедневно, за да са съобразени със сезонните продукти и най-новите тенденции в световната кухня. Предложенията ни ще се харесат дори на тези, които търсят традиционна кухня, но са готови да я опитат в нов стил с акцент върху лекота и здравословност.

Цялостен сегментен анализ на тялото с апарат „Танита“

С апарат за анализ на тялото „Танита“ се извършва анализ на биоимпеданса. Стъпва се върху четири електрода на кантара, а през тялото преминава безопасен за човека слаб ток. Чрез отчитане на съпротивлението, се определя количеството на различните видове тъкани в тялото. Само за няколко минути уредът „Танита“ извършва анализ на килограмите, процент телесни мазнини, вода в тялото, мускулна и костната маса, както и физически рейтинг, базален метаболизъм, висцерални мазнини и метаболитна възраст. *Стойностите са приблизителни!

Информация за здравословно хранене и начин на живот

В края на посещението ще ви изпратим линк към нашата „Дигиталната папка за здравословен живот“.
Тя включва полезна информация за: Основни правила за хранене и детокс; Приготовления на храните; 121 рецепти; Дихателни практики; Йога асани; Овладяване на стреса чрез медитация; Алкално-киселинен баланс; Комбинация на храните; Седмични менюта за детокс, растително и празнично хранене; Рецепти от кулинарните работилници; Списък за пазаруване; Списък с често срещани Е-та.

Лекция „Основи на здравето“ със Слави Славов

В тази лекция ще научите какво е истинско здраве, кои са основните причини за заболявания, 7-те им етапа и как да се справим с тях чрез пълноценно растително хранене. Ще поговорим и за най-новите открития и сведения за чревния микробиом, за имунната система, влиянието на токсините, водещи до хронично възпаление и многобройните ползи от растително хранене върху здравето. Също така ще разгледаме в детайл Здравословна система Vita Rama, така че да я прилагате в ежедневието си. Не на последно място, засягаме актуални теми като как да отслабнем здравословно, да детоксикираме тялото, така че да останем млади и жизнени чрез правилно хранене.

Лекция – работилница „Техника RAIN за емоционална свобода“ с Екатерина

Техниката RAIN (от англ. – „дъжд“) е разработена от американската докторка по психология и писател Тара Брах, базирайки се на принципи, взаимствани от източни, медитативни практики и учения. RAIN е акроним, обозначаващ 4-ри практични стъпки за справяне с трудни емоции: разпознаване, допускане, изследване, приемане. По време на лекцията ще преживеем различни упражнения, които помагат за свързване и разбиране на целия спектър от емоции; ще изследваме как са свързани чувствата и тялото (психосоматика), какви са често допусканите грешки при изпълнение на техниката и как да се справим с тях, така че да живеем с повече лекота и вътрешен баланс.

Лекция „Активни цял живот“ с Никола

Как да бъдем здрави чрез правилно движение? Нужно ли е да тренираме като лекоатлети, за да бъдем в отлична форма? Чрез практични примери ще разберем как е възможно по всяко време, на всякаква възраст да поддържаме тялото си в кондиция и то – чрез малки, почти незабележими усилия. Как да изградим устойчиви навици за здрава мускулатура и стабилна психика? Заповядайте за повече вдъхновение, така че да преоткрием същината на физическото здраве, скрита в простотата на редовното движение!

Дискусия „Въпроси и отговори за природосъобразно хранене“ с Георги Славов

Георги Славов, последовател на Лидия Ковачева, един от първите диетолози по здравословно хранене у нас, с над 40 години опит в активното лечение по природосъобразен начин. По време на дискусията можете да се възползвате максимално от богатия му опит, задавайки всички въпроси, които ви вълнуват. Можем ли да си набавим достатъчно протеин чрез растително хранене? Подходящ ли е подобен режим за деца, подрастващи, активни спортисти, майки или пък хора на преклонна възраст? Какви са често допусканите грешки при преминаване на растително хранене и как да ги избегнем? Заповядайте, за да развенчаем заедно множество заблуди и неясноти, свързани със здравословното хранене, като ще получите ясни и конкретни отговори, така че да прилагате системата Vita Rama в ежедневието си с лекота!

Лекция – дискусия „Как да се храним здравословно вкъщи?“ с Цветомира

Кога можем да кажем, че едно хранене е здравословно? В тази лекция ще научите как успешно можем да пренесем придобитите умения и знания вкъщи. Ще разгледаме практични теми като: как готвим у дома за цялото семейство бързо и лесно; какви са полезните алтернативи на любими животински продукти, как да разчитаме етикетите на храните, как да приготвим здравословна храна за изпът. Ще обърнем внимание и на основните пречки, които ни спъват в избора на полезна храна (като култура, навици, среда, време, стрес, объркване, липса на информация) и как да ги преодолеем. Ще си тръгнете от лекцията по-подготвени да разчитате на себе си за здравословни избори, интегрирайки трайно нови, позитивни навици.

Лекция „Силата на медитацията“ с Младен

Какво е медитация? Как да практикуваме? Какви са научно обоснованите ефекти върху здравето и психиката? Защо понякога ни е трудно? Каним ви да оставите всички представи и идеи, които имате, и да отворите съзнанието и сърцето си за една от най-мощните техники, позната на човечеството. Ще ви запознаем с традиционни практики, подходящи за всеки, доказали своята ефективност във времето.

Кулинарни работилници

По време на работилниците нашите кулинари ще ви покажат как се приготвят вкусни и здравословни рецепти по системата на Vita Rama. Ще имате възможност да се включите в приготвянето им, което е както забавно, така и ще ви даде знания и умения как да подправяте менюто си и да преобразите любимите си рецепти така, че да са едновременно здравословни и апетитни. Предвидили сме ароматни основни ястия, изцяло базирани на здравословна система Vita Rama, както и хлябове, сосове и десерти.

Сутрешна „Heart space“ медитация

Целта на тази медитация е да ви пренесе в пространството на сърцето, където се крие истинската любов и щастие. Чрез концентрация върху мантри (Божествени имена на Санскрит) и определен ритъм на дишане, ще имате възможност да отдръпнете ума и сетивата от външната обстановка и да навлезете в сърдечната чакра. Тази практика освобождава от негативини емоции и натрупани притеснения, изчиства съзнанието, успокоява мислите и води до дълбока релаксация и вътрешен баланс. Привържениците на медитацията често споделят, че нивата на стрес се снижават драстично, което от своя страна води до цялостно подобряване на здравословното състояние. Учени от Харвард са установили, че медитацията увеличава кръвния поток към тези части на мозъка, които контролират запазването на енергията, позитивизма и чувството на релаксация.

Дихателна практика

Много мистични феномени като спиране на сърдечния ритъм и оцеляване в невероятен студ са базирани на йогийски дихателни упражнения, т.нар. „пранаяма“ или в превод – регулиране / насочване на жизнената енергия (прана). Разбира се, винаги се започва с максимално прости, но дълбоко ефективни техники, подходящи за напълно начинаещи. Правилното, дълбоко, ритмично дишане отпуска нервната система, освобождава стреса, подпомага изхвърлянето на токсини от тялото и спомага за цялостно обновяване на клетъчно и енергийно ниво. Включени са елементи от методи като Вим Хоф, както и други дихателни техники.

Физически упражнения – група 1 и 2

Целта на разделението по групи при физическите активности е да се постигне здравословно и безопасно раздвижване и натоварване спрямо нуждите и възможностите на всеки гост.

Група 1 – упражненията в тази група са с по-висок интензитет и натоварване. Така се забързва сърдечният ритъм и се стимулира детоксикацията. Динамиката на тези практики е по-висока, затова те не са особено подходящи за хора, които не са в добра физическа форма, имат травма или са трудно подвижни поради здравословен проблем или друга причина. Упражнения засилват мускулатурата, намаляват стреса и зареждат тялото с енергия и жизненост.

Група 2 – упражненията в тази група са с умерен интензитет и натоварване поради по-плавното им изпълнение. Целта им е да подобрят мобилността на ставите, гъвкавостта на мускулите и еластичността на сухожилията. Те също така помагат за намаляването на болките в гърба, кръста и стимулират храносмилателната и отделителната система. Ефектът е цялостно раздвижване и засилване на метаболизма.

Сутрешна физическа активност

Всяка практика започва с плавно раздвижване и загрявка на тялото. Постепенно се включват различни движения, които ангажират цялото тяло и подготвят всички мускулни групи за предстоящата физическа активност. Сутрешните активности ще ви помогнат да увеличите Вашите сила, издръжливост, гъвкавост и координация. Те са насочени към подобряване на физическото и психическото състояние, така че да се намали ежедневният стрес. Упражненията извайват тялото и тонизират чрез работа върху шест основни компонента – дишане, концентрация, център, контрол, динамика и ритъм. Тези принципи ще ви помогнат да укрепите цялостно тялото и ще ви дадат усещане за баланс, психическа устойчивост, лекота и подвижност. Всяка практика завършва с разтягане и релаксация, които успокояват пулса и освобождават акумулираното мускулно напрежение.

*Всяка практика търпи модификации и се структурира така, че да отговаря най-добре на индивидуалните нужди и възможности на групата.

Сутрешна йога практика

Неслучайно йога набира такава популярност в съвременния свят. Холистичният ефект върху ума и тялото, при правилно изпълнение на практиката, се пренасят далеч отвъд постелката. Често се започва с подготвителни упражнения, които постепенно раздвижват всички стави и главни мускулни групи. Следва серия от асани (йогийски упражнения), които са специално подбрани според нуждите и нивото на групата. Понякога те могат да бъдат по-динамични, а друг път по-статични, в зависимост от ефекта, който се цели. Основната група от асани има за цел да премахне сковаността и блокажите в областта на гърба, кръста и ставите, да подобри стойката, да стимулира храносмилателната и отделителна система, подпомагайки събуждането на жизнената енергия, детоксикацията и самооздравителните процеси в организма. Практиката завършва с дълбока релаксация, за да се интегрира енергийният и физиологичен ефект от практиката, водещ до чувство на вътрешно спокойствие и баланс.

 • Хатха йога: традиционна практика, която включва дихателни техники, ставен комплекс, удобни позиции на тялото (асани), които се задържат за около 3-5 вдишвания и издишвания. Целта на хатха йога е да стимулира регенеративните функции на организма, да успокои ума и да разшири съзнанието.
 • Динамична йога: вариация на традиционната ащанга виняса йога (в традицията на Шри Патаби Джойс), при която е типично динамичното преминаване от поза в поза, съгласувайки движението с дъха. Набляга се на асани, които засилват всички мускулни групи, като има задържане на позициите за оптимален физически, психически и енергиен ефект.
 • Виняса йога: „Виняса“ (от Санскрит) може да се преведе като „структура, ред, движение“. За този тип йога са характерни различни асани, които преливат една към друга, без продължително задържане, в синхрон с дъха. Често се включва комплексът Сурия Намаскар – или т.нар. поздрав към слънцето.
 • Ин йога със затворени очи: тази практика е плавна, медитативна като типично позите се задържат между 2 и 5 минути, така че да се отпусне максимално мускулатурата и сухожилията; изпълняват се упражнения в седнало и легнало положение. Често се използват кубчета и възглавнички, а в случая и превръзки за очи, за да се насочи фокусът изцяло навътре, без да се сравняваме с останалите.

Пилатес

Методът Пилатес, създаден от Йозеф Пилатес, води до по-здраво, красиво и мобилно тяло. Фокусира се върху стабилен център и подсилва коремната мускулатура. Често се използват махови движения с краката и ръцете, за да се увеличи пулсът и тренира сърдечният мускул. Натоварват се всички мускулни групи чрез прецизни, плавни упражнения, които са изключително ефективни. По желание може да се използват и гирички или ластици. Този подход успокоява ума, намалява риска от травми, подобрява стойката, координацията, силата и баланса на цялото тяло.

Тае бо

Терминът Тае Бо се състои от две думи: „Тае“, което на корейски означава крак, тъй като в практиката се включват ритниците и работата за долната част на тялото, и „Бо“ – съкратено от „box“, идва от бокс и се отнася за комбинациите за горната част на тялото – удари. Тае Бо е динамична спортна система, която гори калории, освобождава от стреса, повишава качества като сила, издръжливост, баланс и координация; извайва мускулатурата на цялото тяло. Хореографията е проста, изградена от комбинация удари, ритници и аеробни стъпки на фона на ритмична, мотивираща музика. По желание може да се използват леки тежести като гирички.

Танцова аеробика

Отличен начин да подобрите както аеробния си капацитет, така и координацията докато се забавлявате и раздвижите! Упражненията се наричат аеробни, защото са свързани с насищане на кръвта с големи количества кислород поради по-усиленото дишане и кръвообращение, при което мазнините в тялото се окисляват, т.е. „изгарят“. Ефектът е свежо настроение за целия ден, освобождаване от стреса и излишните килограми (при редовна практика) плюс укрепено и засилено сърце и бели дробове.

Табата – високоинтензивна тренировка

Един от най-добрите методи за усилване на метаболизма и изгаряне на мазнините е ВИИТ (HIIT) – високоинтензивни интервални тренировки. Точно такъв вид е Табата. При този метод се отделят големи количества хормон на растежа, пряко свързан със способността на тялото да гори мазнини, включително и в спокойно състояние, след тренировката. Редуват се серии от силно динамични упражнения с максимален интензитет за 30 сек. до 1 мин., последвани от динамична почивка (отново около 30 сек. до минута). Табата не е препоръчителна за хора със сърдечни проблеми или травми поради високия интензитет на практиката.

Правилна стойка, баланс и координация

Практиката е продължение и приложение на лекцията „Активни цял живот“. Включва прости и лесни упражнения, които тонизират ума и тялото за пълноценен ден. Освен основният фокус върху правилна стойка, баланс и координация, се набляга и върху сила, укрепване на мускулатурата и развиване на гъвкавост. Практиката е подходяща за всички хора, които нямат сериозни заболявания на (ОДА) опорно-двигателния апарат или други тежки състояния.

Водна гимнастика

Водната гимнастика е един от най-благоприятните начини за раздвижване на всички стави и мускули. Упражненията са едновременно натоварващи, така и щадящи благодарение на съпротивлението на водата. В гимнастиката се използват помощни средства, които се наричат макарони (нудъли) – продълговати гумени уреди. Те помагат на човек както да се задържи на повърхността, така и да активира определени мускулни групи. Резултатът е загряване, забавление и цялостно раздвижване на тялото. Накрая завършваме с кратка, успокояваща релаксация във вода. *Басейнът е дълбок 1.45 – 1.65!

Детски занимания и игри

Детските занимания са съобразени с часовете за лекциите, така че родителите да могат да оставят децата си и спокойно да слушат лекторите, докато малчуганите се занимават с интересни игри и работилнички. В зависимост от групата, заниманията може да включват развиване на знания и умения за здравословен и природосъобразен начин на живот, движение, йога, работа в група, както и творчество: рисуване, моделиране, майсторене на бижута, пеене, танци и много забавни игри. Близостта ни до дивата природа дава пространство на децата да влязат в естествената си роля на малки любопитни изследователи. Вдъхновени, си разказваме приказки, подготвяме театрални пиеси и се забавляваме по детски. *Заниманията са за деца над 3 годишна възраст. По-малките деца трябва да бъдат придружени от родител!

Родопска вечер с гайда и народни танци

Ще имате специалната възможност да чуете типични родопски песни, изпълнени наживо от професионален гайдар и местна певица. Но това не е всичко! Ще разберете как се изработва гайда по традиционен начин от шепата хора, опазващи това древно знание. Разбира се, очакват ни любими хора̀, чрез които да се свържем и да изпитаме мистичната, свързваща сила на танца. Заповядайте заедно да повдигнем настроението, да победим умората и да се свържем с корените си!

Творческа работилница: рисуване на шевици

В българските шевици са преплетени изключително много символика и скрит смисъл. Чрез тяхното изобразяване се свързваме със силата им, както и с корените и традициите на страната ни. Рисуването е по шаблон и е идеален начин за всеки да се свърже с творческата си, интуитивнна страна, наслаждавайки се на отпускащия и терапевтичен ефект от творчеството в уютна, приятна обстановка.

Звукова медитация с тибетски купи, гонг и бансури

Тибетските пеещи купи въздействат на ниво звук и вибрация, което се отразява благоприятно на цялото ни тяло, тъй като сме изградени от около 70% вода. Нада йога или свързване със звука буквално пренастройва водата в организма като „кани“ клетките да затрептят на по-високи и хармонични вибрации. Звукотерапията пречиства на фино и дълбоко ниво всички органи, тъкани и системи в тялото, като кръвоносна, ендокринна и метаболитна, възстановявайки оптимален вибрационен резонанс. Резултатът е дълбоко отпускане, пречистване на физически и емоционални блокажи и хармонизиране на тялото и ума.

Киртан музикална мантра медитация

Киртан мантра медитацията е ритмичното повторение на определени мантри под формата на пеене. Това е изпитана във времето и доказана йога практика, използвана в някои култури от най-дълбока древност. А в днешно време, този метод се прилага успешно в стотици институции по света и набира растяща популярност в разнообразни среди, носейки полза на хора като военнослужещи в морската пехота, студенти, включително и клинично болни пациенти.
Киртан практиката ангажира ума чрез пеене и слушане, които забавят и успокояват обичайния, забързан ход на мислите; съответно – чрез неусетно пренасочване – умът притихва и се изчиства по лесен и приятен начин. Въздействието е индивидуално, но винаги носи радост, притихване и вдъхновение. Общият ефект за всички е пречистване на съзнанието, а това води до изпитване на истинско, трайно щастие.

Експресивни танци

Танцът винаги е бил част от човешката култура, ритуали и празненства. В тази практика фасилитаторката с богат опит в шаманизъм, йога, рейки и други енергийни и терапевтични методи, смесва движения от бразилски, африкански, индиански и европейски танцови форми, така че заедно да си спомним радостта от движението. По този начин не само се забавляваме, но и свързваме тялото, ума и духа, преживявайки лечебната, освобождаваща сила на танца.

Местата за Зимни програми Vita Rama 2024 са запълнени, но може да заявите интерес за Летни програми 2024, а ние ще се свържем с вас, кото изпратим най-добрата оферта!

  Име

  Имейл

  Контакт

  Избери период за връзка

  Избери програма