Често задавани въпроси

Общи въпроси

Какво означава холистична програма?

Думата холистичен (whole-istic) означава цялостен, завършен, и се отнася за подход към здравето като взаимовръзка на тялото, ума и духа с околната среда. Грижата за едното, допринася за общото здраве, така са изградени и активностите в здравословните програми на Vita Rama, първата и единствена по рода си у нас - здравословна система. 

От растителната храна, през физическите практики, масажите и лекциите, съдържанието на всяко е да осветява даден аспект за здраве и връзката му с останалите. 

По време на програмите ни, чийто подход е изцяло холистичен,  фокусът е върху желана трансформация и себепознание.

Каква е разликата между програма ЖИЗНЕНОСТ и ЗДРАВЕ (хотелско настаняване в същите дати)

Двете основни програми ЗДРАВЕ и ЖИЗНЕНОСТ са част от сезон Лято `24. Програма Жизненост е за хора, които искат подмладяване, отслабване, пречистване, повече енергия, превенция, висок имунитет и изграждане на здравословни навици. Холистичен подход чрез пълноценно хранене, двигателни активности, чист въздух, морски релакс и благотворно общуване.
Програма Здраве е за хора със здравословни проблеми като диабет, високо кръвно, затлъстяване, алергии, храносмилателни, автоимунни заболявания и др. Екип от експерти с десетилетия опит в природосъобразното хранене и индивидуален подход към всеки, ще се погрижат за цялостното ви благосъстояние.
Програма Жизненост включва настаняване, хранене (закуска, обяд, вечеря), всички активности (сутрешни упражнения и йога, следобедни практики, разходки, вечерни практики, детски занимания), лекции и работилници.
Програма Здраве включва всичко от пакет Жизненост + консултация “Здраве” (първоначална и последваща), индивидуален хранителен режим, ежедневна лична грижа, наблюдение и насоки, индивидуален пакет с хранителни добавки.

Мога ли да се включа в програмата за период, различен от посочените в уебсайта www.vitarama.bg?

Стандартният период за участие в лятната програмата на Vita Rama е 7, 14 или 21 дни, от петък до петък. По-голямата база на хотел “КЛИФ”  позволява да предложим и по-кратки престои, минимум 3 дни, независимо дали през седмицата или през уикенда. На практика, е възможно участие с всякакъв брой дни по Ваше желание в програма ЖИЗНЕНОСТ. Все пак силно препоръчваме поне 7 - дневен престой, за оптимални здравословни резултати, както и начален ден на индивидуалната ви програма - “петък”, заради логиката и последователността, по която е “проектирана” програмата ни.

Има ли опция за хотелско настаняване извън “програмите”?

Бихме могли да изготвим индивидуална оферта за хотелски престой, който няма да включва цялостната холистична методика, а само ползването на базата и здравословния all inclusive. Пълноценното растително хранене на Vita Rama ще има уелнес ефекта на пречистване и балансиране. За връзка с отдел “резервации”: 0896905990

Какво се случва, ако съм платил аванс, но не мога да дойда в определения ден?

Авансът подлежи на връщане при анулация до 14 дни преди пристигането. След това таксата за анулация е в размер на 100% от аванса, но вместо това ви препоръчваме да промените датите си за участие.

Можем ли да пристигнем повече хора от предварително обявените и да доплатим на място?

Във всеки един случай се стремим да отговорим на желанието Ви, но за да бъде то реализуемо, необходимо е да бъде съгласувано поне 2 седмици по-рано с отдел “резервации”, съобразявайки се с комфорта и спокойствието на останалите ни гости.

Какви са начините за плащане?

В Здравословен център Vita Rama приемаме разплащане в брой, по банков път или с карта. Нашият ПОС терминал приема карти Visa, Visa Electron, Mastercard, Маестро, Борика. При плащане на цялата сума или остатъка в брой или по банка, ще получите допълнителен подарък/комплимент от нас.

Можем ли да се включим в пълната програма, но без настаняване в хотела?

Да, имаме отделни цени за участие в пълната програма, или нейни елементи, без настаняване в хотел “Клиф”, специално за собствениците на имоти в района на Обзор. 

Тази опция също подлежи на предварително резервиране на тел. 0896 905990, дори да става въпрос за единични участия или хранене само за 1-2 дни.

Задължително ли е да спазвам цялата програма?

Програми ЖИЗНЕНОСТ и ЗДРАВЕ нямат задължителен характер, но ще се радваме да се включите в повечето активности! Знанията и уменията, които ще придобиете са от ключова важност за изграждане на нови здравословни навици, както и форма на превенция от много болести. Кулинарните работилници например ще ви бъдат от полза за това да съумеете да продължите да се храните по системата на Vita Rama и след края на програмите. 

Какво включва програмата за деца?

За децата са предвидени ежедневни занимания с аниматор в следобедните часове, докато родителите са на лекциите ни на здравна тематика. Опитният ни аниматор планира заниманията и игрите за всяка седмица според възрастта на децата. Те се провеждат на закрито или открито, редуват се динамични с творчески занимания, състезателни игри и забавна здравна информираност. Извън тези часови диапазони,  безопасността на децата, както на територията на хотела, така и в детския басейн, е изключителна отговорност на родителите/настойниците им. 

Храната за децата включва закуска от прясно изцеден сок, вкусно плодово смути, сезонни плодове и здравословен кекс; обяд и вечеря с разнообразни салати, супи, готвени ястия, сосове и хлябове (описани по-подробно на уебсайта ни).

Могат ли децата да се включват във физическите активности за възрастни?

Децата над 12 г. могат да участват във физическите активности (ако родителите са по програма ЗДРАВЕ или ЖИЗНЕНОСТ), при условие че има място в залите и умеят да пазят тишина, без напомняне от родителите. 

Целта е да не се пречи на релаксационните практики преди и след физическите упражнения.

Мога ли да внеса друга храна в хотела?

Единственото, което ви е необходимо по време на престоя ви е доверие в екипа ни и нагласа за здравословна трансформация на живота ви. Храната е нещото, за което изобщо не бива да мислите, тъй като тя е изцяло наш ангажимент и гарантирано приготвена по системата на Vita Rama, така че за отрицателно време да получите желаните резултати. За целта е необходимо стриктно да спазвате насоките ни. Храна извън системата на Vita Rama по време на пречистване на организма може да доведе до нежелани реакции. 

В уверение на това, че разбират основанията ни, гостите попълват декларация за следване на програмата при настаняването си.

Каква е закуската в хотела?

В здравословната система на Vita Rama предлагаме ‘жива’ закуска - избор от прясно изцедени зеленчукови сокове, избор от плодови смутита, шотове с кълнове, свежи сезонни плодове и подходящите сутрешни хранителни добавки; за децата има здравословен кекс. 

Тази закуска е засищаща и е отличен старт за клетките ни за деня.

Предлагате ли кафе?

Кафето не е част от здравословна система Vita Rama и не предлагаме кафе на нашата блок маса. И все пак, едно от най-качествените кафета, това на бранда Dabov, е налично всеки ден на лоби бар/магазина в  хотела.

На какво разстояние от хотела е центъра на Обзор?

Оживената част на Обзор се намира на 2 км, пеша или с автомобил по асфалтиран път. 

В Обзор ще намерите всичко необходимо – банкомати, поща, банки, аптеки, медицински център, търговска част, автогара, хранителни магазини и други.

Какви са условията за паркиране на автомобили?

Хотел “Клиф” разполага с места за паркиране на открито. 

Хотелът има и подземен паркинг за автомобили, който се ползва безплатно и без резервация.

Какви са басейните в хотела и давате ли хавлии за басейн?

Хотелът разполага с два открити басейна, свързани с ‘река’, около които са разположени шезлонги, чадъри и много зеленина. Детският басейн е отделен от големия басейн. 

Препоръчваме ви да носите свои хавлии за плаж и басейн, хотелът не предоставя. 

Какъв е плажът до хотела?

Гостите ни разполагат с няколко опции за плажуване, а именно чиста пясъчна ивица на 5 мин. от хотела, до която се стига по обособени стълбички. Зоната е със свободен достъп и не налага заплащане на чадъри, такива можете да закупите от магазина ни с плажни артикули.

На 500 м. южно от хотела има и друг плаж, който е с обособена зона за плажуване и до него се стига по асфалтирана алея.

Третата опция е Централният плаж на Обзор, намиращ се на 2 км.  разстояние от хотела.

Има ли Wi-Fi в хотела?

Да, на цялата територия на хотела и в стаите има безплатен Wi-Fi.

Осигурявате ли транспорт от София до хотела в Обзор и обратно?

Обзор е добре свързан с автобусен превоз от южна и северна България. Има ежедневен превоз до Бургас и Варна, а от тези две ключови локации, всеки ден до самия Обзор има цели 6 автобусни линии. Разстоянието от автогара Обзор до хотела е 2 км. и можем да ви посрещнем/изпратим с наш транспорт, ако сме уговорили това предварително.  

Екипът ни ще ви съдейства всячески и по отношение на възможността за “споделено пътуване”, така че информирайте ни при резервиране, ако търсите или предлагате транспорт. 

Приемате ли домашни животни?

Ако желаете да ни посетите с домашни любимци, моля свържете се с нас за конкретика относно килограмите, породата и др.

Можем ли да останем в стаята ни по-късно от 10 часа в деня на заминаването?

Програмата ни е такава, че настаняванията се застъпват плътно, което прави късното заминаване неприемливо за организацията на работата.  Можете да освободите стаята си до 10 часа, да оставите багажа си на съхранение при нас, или в автомобила си, а след това да се насладите на още време за плаж, басейн или разходки. 

В отделни случаи има доплащане за освобождаване в по-късен час, ако рецепция потвърди опцията предварително.

Здравна информация

Можем ли да направим индивидуална здравна консултация със специалистите на Vita Rama?

Индивидуалната консултация със здравния екип влиза в обхвата на програма ЗДРАВЕ. Пакетът включва индивидуална първоначална и последваща консултация с нутриционист, диетолог и лекар, наблюдение на Вашето здравословно състояние (веднъж дневно) и изготвяне на индивидуален хранителен режим.  

Ако сте избрали програма ЖИЗНЕНОСТ (или здравословна почивка) и решите на място да добавите здравна консултация, възможността за това зависи от капацитета на здравния екип. Здравната консултация е най-ефективна, когато разполагаме с актуални кръвни изследвания според проблемите ви, така че е добре да се подготвите с такива предварително.

Правите ли изследвания на място?

Vita Rama няма лаборатория за изследвания на място. Ако предварително сте се записали за програма ЗДРАВЕ, която включва индивидуална консултация и наблюдение, здравният ни екип ще ви изпрати информация за точните изследвания, които да направите предварително в лаборатория по ваш избор.

Подходяща ли е програмата за бременни жени?

Да, програмата ни е подходяща за жени в очакване на най-прекрасното събитие. 

Здравословното ни хранене подготвя организма и психиката на майката много по-добре за бременността и кърменето. Заедно с това винаги препоръчваме хранителни добавки, които да подпомогнат организма Ви в този специален период. 

На място в хотела нашите специалисти по физически дейности ще преценят как да се включите във физическите активности, ако желаете. Можете да правите слънчеви бани на брега или около басейна, да се включите в груповите разходки на близки разстояния, да посещавате лекциите за здравословен живот и вечерните занимания.

Чистият въздух, вкусната пълноценна храна и усмивките на всички ще Ви заредят с още повече оптимизъм и енергия.

Възможно ли е да не отслабна по време на престоя си?

Процесите на пречистване и възобновяване се случват с различни темпове при всеки гост. Възможно е при някои хора отслабването и подобряването на здравословното състояние да се случват по-бързо, отколкото при други, но това не е причина да прекратите следването на програмата. 

Дори и да няма видимо намаляване на теглото, сегментния анализ в края на програмата ще покаже подобрение в повечето телесни показатели.

Имам здравословни проблеми. Възможно ли е да ми стане лошо или да почувствам дискомфорт по време на престоя си?

В зависимост от индивидуалното състояние при започването на здравословната програма, могат да се появят симптоми като главоболие, отпадналост, болка и др. Това е добра новина – започнал е процесът на детоксикация, наричан още лечебна криза – токсините се отделят и навлизат в кръвта по-бързо, отколкото тялото ги елиминира.

Здравният ни екип ще ви даде ценни напътствия как бързо и леко да преодолеете временния дискомфорт.

Боледувах от К-19 и още усещам симптоми, ще се подобри ли състоянието ми при вас?

“Дългият Ковид” е често срещано състояние в наши дни, с разнообразни симптоми като лесна умора, недостиг на въздух, стягане в гърдите, проблеми с паметта и концентрацията, безсъние, алергии, сърцебиене, световъртеж и др.
Според учените след активната фаза на инфекция части от вируса засядат в белите кръвни клетки и причиняват възпаления, които водят до дегенерация на клетките. При твърде много умиращи клетки се получава интоксикация, придружена с намалени нива на кислород и жизнена енергия в тялото.

Приемът на растителна храна ще алкализира тялото и ще увеличи количеството на противовъзпалителните цитокини на имунната система, така че целият й ресурс да се насочи към изхвърлянето на остатъците от вируса. Намаляването на мазнините в храната ще увеличи притока на кислород към тъканите и ще стимулира изграждането на здрава стомашна лигавица. Процесът ще се подпомогне и от приема на специализирани добавки на място, както и от физическите и дихателните упражнения. 

Програмата ни и тази година е предвидена така, че всички участници да получат положително въздействие след прекаран Ковид, независимо дали имат продължаващи симптоми или не.

Какви масажи предлагате на място и как да се запиша?

Оздравителните масажи и терапии във Vita Rama са всеизвестни, заради професионализма на терапевтите и синергичния ефект на терапиите. Предстои да изнесем информация за точните терапии, а записването за тях може да стане и преди пристигане в хотела, чрез онлайн апликация, вход към която ще получите в имейла ни в седмицата преди пристигане при нас.

Хранителни добавки

Мога ли да закупя на място продукти от електронния магазин на Vita Rama?

Да, всички добавки и продукти от онлайн магазина ни са налични за продажба в магазина ни в хотела на преференциална цена за гостите. 

Възползвайте се да научите повече за хранителните ни добавки и здравословни продукти, които са подбрани така, че да допълват цялостната система за здраве и са с доказана полезност за организма.

Може ли да се избегне приемът на хранителни добавки?

Поради все по-обеднелите почви, в днешно време в храната има недостиг на витамини и минерали. Например, днес трябва да изядем 5 портокала, за да си набавим хранителните вещества, които е давал 1 портокал преди 30 години! Дори да се храним здравословно, вероятността да изпаднем в хранителни дефицити е голяма, а това отваря врата за негативни изменения в състоянието ни. Приемането на определени хранителни добавки е наложително, с цел попълване на дефицитите ни с есенциални за здравето ни вещества.

Основните хранителни добавки са на свободен достъп за всички гости до блок-масата за храна, с указания за правилния им прием сутрин, обед и вечер.

Какво съдържа хранителна добавка Макрокомплекс Вита Рама?

Гостите в програмата имат свободен достъп до Макрокомплекс, който приемат вечер преди вечеря.  

„Макрокомплекс Вита Рама“ е широкоспектърна хранителна добавка, съдържаща макроминерали, аминокиселини и други вещества, които често са дефицитни за организма на съвременния човек. Някои от тях са глюкозамин, таурин, лизин, калий, калций, магнезий, бетаин и други. Тези вещества подпомагат нормалното функциониране на организма на клетъчно равнище, подобряват функциите на нервната и сърдечносъдовата системи, работата на опорно-двигателния апарат и допринасят за естественото освобождаване на тялото от токсините.

Какво съдържа хранителна добавка МММ - Мулти Микро Минерали Вита Рама?

Гостите в програмата имат свободен достъп до МММ, който приемат сутрин със закуската.

„МММ - Мулти Микро Минерали“ съдържа малки, безопасни дози с високоусвоима течна форма на микроелементите цинк, манган, мед, бор, ванадий, молибден, силиций, хром, литий и селен. Макар и в минимални дози, тези елементи са жизненоважни за организма, а от друга страна, все повече не достигат при повечето хора. Те участват в дейността на имунната система, допринасят за обмяната на веществата, предпазват клетките от вредни химични и биологични фактори и много други процеси, важни за нашето здраве. Опитът ни сочи, че „МММ“ значително допринася към основното действие на здравословни програми Vita Rama.

Биорезонансна терапия

Мога ли да закупя на място продукти от електронния магазин на Vita Rama?

Да, всички добавки и продукти от онлайн магазина ни са налични за продажба в магазина ни в хотела на преференциална цена за гостите. 

Възползвайте се да научите повече за хранителните ни добавки и здравословни продукти, които са подбрани така, че да допълват цялостната система за здраве и са с доказана полезност за организма.

Какво се усеща по време на биорезонансна терапия?

Факторите, които влияят на усещанията по време на терапията, са два – чувствителността на кожата ни и видът на честотата. Нашият организъм е много по-чувствителен към ниските честоти – те са точно тези, които се усещат по време на биорезонансната терапия. Колкото по-хидратирана е кожата, толкова повече ще се чувства сигналът при ниските честоти. Докато високите честоти в повечето случаи не се усещат от тялото. Всяка кожа е различна и всеки човек чувства различно, но самите усещания не определят ефикасността на процедурата.

Колко пъти годишно трябва да се прави биорезонансна терапия?

При липса на здравословни проблеми и оплаквания, е добре биорезонансната терапия да се прилага 2 пъти годишно, 7 дни подред, като профилактика. При определени установени заболявания, бактерии, вируси и паразити, курсът на лечение е индивидуален и се определя от специалист.